5 redenen om naar Oezbekistan te gaan.

Ik ben dol op landen die geheel in de mist verborgen lijken te liggen. Oezbekistan is zo’n land. Je hoort er nooit iets over en niemand weet waar het precies ligt. Laat staan of het veilig genoeg is om het zelfstandig te bereizen. Langzaam, nadat ik mijzelf genoeg verdiept had in de geschiedenis en de aard van het land verdween de mist.

Er ontstond een kleurrijk beeld van een land met de mooiste turquoise medressen, oude woestijn steden die uit een sprookje van 1001 nacht leken te komen en markten vol mensen in de meest kleurrijke kleding. Om het nog maar niet te hebben over de oude zijderoute die dwars door het land liep en veel rijkdommen achterliet.

We besloten om zelfstandig en met een beetje hulp van een Oezbeekse reisorganisatie door het land te reizen. Mijn ouders waren net zo enthousiast over onze plannen en wilden reuze graag mee. Zo vertrokken we met zijn vieren in het vliegtuig van Amsterdam naar Moskou om vanaf daar naar de hoofdstad Tashkent te vliegen.

De 5 redenen om ook naar Oezbekistan te gaan.

1. De Registan in Samarkand.

Als ik terug denk aan de meest bijzondere plekken op de wereld behoort de Registan zeker in mijn top 5 lijstje. Je ziet hier rijkelijk gedecoreerde oude medressen met grafische bloem patronen in mozaiek. Als je even je ogen sluit en wegdroomt, kan je je zo voorstellen dat er elk moment een karavaan van de oude zijderoute de hoek om komt.

uzbekistan-samarkand

2. De ommuurde stad Khiva.

Khiva is een schitterende ommuurde woestijnstad die zo uit een sprookjesboek lijkt te komen. Beklim de minaret voor een wijds uitzicht hoog over de oase stad en trakteer jezelf naderhand op het traditionele Oezbeekse gerecht plov.

khiva

3. Het yurt kamp midden in de woestijn.

Bekijk vanuit je eigen yurt de ondergaande zon over de geel oranje woestijn. S’nachts kan je bij een kampvuurtje genieten van de meeste heldere sterren hemel die je ooit zult zien. In vele kilometers omtrek zijn er geen steden en is er dus ook geen lichtvervuiling te vinden.

uzbekistan-yurt

4. De openlucht markt van Shabrisab.

Diep verscholen in het zuiden van Oezbekistan ligt de markt van Sabrisab. Verwonder je over de aangeboren handelsgeest van de moderne Oezbeken en loop langs de kraampjes vol vintage ikat stoffen, gouden sieraden, en handgemaakte tapijten. Een auto vol watermeloenen is hier ook niet vreemd.

uzbekistan-market

5. De Chorsu Bazaar  in Tashkent.

Verwonder je in deze immense overkoepelde bazaar over het meest exotische soorten groente en fruit. Dit is ook de plek om een klein glaasje verse granaatappelsap te proeven. De grote blauwe koepel van de Chorsu bazaar steekt hoog boven Tashkent uit en is daardoor makkelijk te herkennen.

uzbekistan-Chorsu-Bazaar

Kortom Oezbekistan is een fantastisch land vol cultuur en vriendelijke mensen. Wil je zelf door het land reizen doe dit dan snel, want het kan toch niet zo zijn dan dat deze bestemming verscholen blijft liggen in de mist van het onbekende?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *