De ongelofelijk groene Faroer eilanden.

Heb je zin in een avontuur naar 18 zeer geïsoleerde knalgroene eilandjes die midden uit de Atlantische oceaan steken?

Dan moet je zeker naar de Faroer eilanden gaan. Het zijn een van de minst bezochte eilanden en ze bestaan uit hoge oprijzende bergen midden in de oceaan. Totaal liggen ze verspreid over 118 km.  Bruggen en onderzeese tunnels verbinden de eilandjes met elkaar. Met je auto rijd je langs de meest fantastische kliffen en rotsformaties en heb je altijd een adembenemend uitzicht op de zee waar andere eilanden als groene blokjes langs lijken te drijven.

Wij kregen de kans om een tussenstop met de ferry te maken op weg naar Ijsland en beleefden 3 fantastische dagen vol wandeltochten, wind en avontuur en niet te vergeten ons piepkleine houten huisje.

faroer-waterfall2

Faroer-isolated-house

Het huisje was een cottage bovenop een groene heuvel in het afgelegen dorpje Saksun. We boekten het huisje via Airbnb. De ferry kwam s’nachts aan in Torshaven en het begin van onze roadtrip startte dan ook midden in de nacht. Zachtjes rijdend over hoge donkere kliffen zonder straatlantaarns. Na een korte hike door een pikdonker grasveld vonden we een huisje wat op de beschrijving leek. Na de lange tocht doken we snel onze nieuwe warme bedjes in. De volgende ochtend ontwaakten we in een totaal andere knalgroene wereld. Uit welk raam je ook keek de uitzichten waren allemaal even fantastisch. Het huisje bleef ons hele bezoek aan de Faroer eilanden onze thuisbasis waarvandaan we trips maakten over het hele eiland.

Faroer-tiny-house

faroer-window-view

Faroer-Islands

We bezochten Gjogv dat als een klein dorpje rond de 200 meter diepe haven is gebouwd. De huizen lijken in vaste kleurschema’s geschilderd te zijn en zijn overwegend rood, wit en groen. De bevolking leeft voornamelijk van de visserij en heeft door de afgelegen ligging van het land zijn eigen cultuur behouden. Het is fantastisch om zelf met je eigen auto door deze groene wereld te rijden en overal omringd te zijn door de zee

Faroer-gjogv1

Faroer-houses

gjogv-harbour1

We hebben erg veel mazzel gehad met het weer, want de Faroer eilanden staan bekend om 288 dagen regen per jaar en harde rukwinden. Door de ligging midden in de oceaan heeft de wind hier vrij spel. Gelukkig bleef het op een paar regendruppels na droog. Laat je hier zeker niet door afschrikken, want al het moois wat je hier ziet compenseert zeker die paar natte sokken. Als je tips wilt over hoe je jezelf het beste kan kleden op een regenachtig klimaat lees dan:….(link)

P8191794

faroer-saksun

De Faroer eilanden zijn door National Geographic uitgeroepen tot de meest aantrekkelijke eilanden van de wereld. De eilanden laten dan ook een onuitwisbare herinnering op ons na. Ik zal nog lang mijn dierbare herinneringen koesteren en terug denken aan het kleine houten huisje waar we gezellig samen aten, de sterke wind die hetzelfde huisje de hele nacht liet schudden, de hoge steile rotsen vol vogels, de honderden schapen en vooral de magisch groene vergezichten!

Ondanks dat de Faroer eilanden afgelegen liggen zijn ze wel makkelijk te bereiken. Wil je dit alles nou ook een keer meemaken dan kom je er zo:

Met het vliegtuig via: Atlantic airways

Met de boot via: Smyril line

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *