Heimaey: De wereld van de alles verwoestende vulkanen.

Heimaey-puffin1

Heimaey is het grootste eiland uit een groep vulkanische eilandjes die net onder IJsland liggen. Het eiland bestaat uit hoge kraters die onderling verbonden zijn door lava stromen. Het gebied is nog steeds vulkanisch erg actief. Zo actief zelfs dat er in 1963 vanuit een gloeiende lavastroom het geheel nieuwe eiland Surtsey al brandend uit de zee oprees. Heimaey is in constante verandering en in 1973 opende de aarde zich in een 1600 meter lange scheur waar hoge fonteinen van lava uitspoten. De bewoners konden net op tijd geëvacueerd worden. Na de uitbarsting was het eiland 2,24 kilometer groter en torende er een nieuwe krater vn 255 meter hoog boven het eiland uit.

heimey-crater-view1

Heimaey-museum

Nátturugripasafnid natuurmuseum.

Een van onze hoogtepunten op het eiland was het Nátturugripasafnid natuurmuseum. Nergens op heel IJsland vind je een musea dat met zo veel bezieling gemaakt is als hier. Er is een fantastische verzameling opgezette vogels, vissen en eieren die rond de eilanden gevonden kunnen worden. De medewerkers zitten vol enthousiasme en lieten Lilly echte vogels uit de vogelopvang zien. Het meest geweldige is nog wel dat er een vaste bewoner  in het museum woont en dat dit geen kat is maar een levende papegaaiduiker. Hij gedraagt zich als de baas van het museum en loopt parmantig achter je aan. Lilly had de dag van haar leven en volgde de papegaaiduiker door het hele museum. De papegaaiduiker vond Lilly minstens net zo interessant. Zo ontstond er een spel van volgen en gevold worden tussen hun beiden. Wij hadden geen kind meer aan haar en bekeken in alle rust het museum.

puffin-Heimaey

Papegaaiduikers spotten.

Wil je nog meer papegaaiduikers in het wild zien? Dan zit je op Heimaey goed. Hier leeft in de zomer namelijk de grootste papegaaiduiker kolonie van de wereld. Aan het einde van het eiland kan je een korte wandeling maken naar de vogel hut waar vanuit je uitzicht hebt op de kliffen vol papegaaiduiker en dappere schapen. Helaas voor ons was het seizoen over en was er nog maar een eenzame achtergebleven papegaaiduiker te zien. Terwijl dit er zomers 8 miljoen kunnen zijn. Maar wat een adembenemende uitzichten overal

Heimaey-view

Heimaey-birdcliff

Heimaey-hike

Het Eldheimar Volcano Museum

Dit Museum is echt een must. Het geeft een realistisch beeld van de uitbarsting van de Eldfell vulkaan in 1973. Bij je kaartje ontvang je een audiotour die je verhalend langs het indrukwekkende beeldmateriaal neemt. De bewoners van het eiland zijn aan het woord en vertellen over hoe ze met zeewater de gloeiende lava stromen bestreden. Als we in het restaurant een kopje koffie drinken voelen we de grond heel zachtjes schudden. Even twijfelen we aan onszelf. Maar dan zien we ook dat de koffie in het kopje begint te cirkelen en dat er kleine kringetjes in ontstaan. Wauw.

Heimaey-crater

Heimaey-lava

remote-house-heimey

Na het kopje koffie maakten we een hike door het gestolde lava landschap dat de uitbarsting achter zich liet. We volgen het pad en onder onze voeten hoor je de stukjes lava knisperen. Je ziet een duidelijke verdeling in het eiland met links het oude deel wat groen en vruchtbaar aandoet. Terwijl het nieuwe deel uit zwarte scherpe stukken lava bestaat. Uiteindelijk komen we weer aan de rand van het eiland uit en zien kleine eilandjes in de verte liggen.

lilly-feathers1

Terwijl wij ons verbazen over het soms zeer eenzame leven van de eiland bewoners stopt er een auto naast ons. Een bewoonster komt een praatje met ons maken. Ze heeft de uitbarsting van de Eldfell meegemaakt en schets een beeld van die tijd. De lucht was overdag zo zwart van de as dat het wel nacht leek. Veel huizen zijn verwoest zowel door de hete lava als door het gewicht van de meters hoge lagen as op de daken. Ze voelt zich veilig op Heimaey. Terwijl ze zich er ook van bewust is dat op elk moment de geschiedenis zich weer kan herhalen.

Wij keerden terug vol ontzag voor de alles verwoestende natuur en Lilly,.. die was blij met haar broekzakken vol nieuwe stenen, veren, en  lava stukjes.

heimeay-maps2-1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *