Ethiopie: Simien mountains, kamperen en een hyena aanval.

Simien-mountains

Het Simien gebergte wordt ook wel het dak van Afrika genoemd en onderweg snap je waarom. Door jarenlange erosie op het Ethiopisch plateau is een van de meest spectaculaire landschappen wereldwijd ontstaan. Hier zie je bergtoppen en diepe valleien met soms wel steile drops van 1500 meter. Het park is tevens de verblijfplaats van extreem zeldzame dieren zoals de gelada baboon, de simien vos en de walia ibex, een geitachtige die nergens anders op de wereld voorkomt.

Galanga baboons

Langs de weg zit een grote groep Gelada apen. We sluipen voorzichtig steeds dichterbij om ze goed te kunnen bekijken. Ze lijken zich totaal niet te storen aan ons en gaan rustig hun gang. Met hun handen trekken ze kleine grasplukjes los om op te eten. Ze schuiven op hun billen stukjes vooruit opzoek naar vers gras. Het is mistig in de bergen waardoor er soms een deel van de berg lijkt te verdwijnen in de mist en een ander gebied zich weer opent.

Voor de Ethiopiers zijn de apen heel wat minder tolerant. Ze laten hun tanden zien en gaan in de aanval. Waarschijnlijk is dit ontstaan doordat de boeren stenen naar de apen gooien wanneer ze van hun land proberen te snoepen. Alleen met een capuchon op kunnen ze in de buurt komen. Terwijl het ene moment de apen nog vredig lijken te grazen verandert de sfeer snel en ontstaat er een soort apen oorlog om territorium. We blijven samen een tijd kijken en genieten van de live natuurfilm voor onze neus.

Galanga-Simien

Galanga-baboon

Galanga-simienmountain

Hoogteverschil

We zijn vandaag vertrokken vanuit Gondar wat op 2133 meter hoogte ligt en in een keer naar een hoogte van 3580 gestegen. Veel andere reizigers doen dit in etappes om hun lichaam te laten wennen aan het hoogte verschil. Je voelt duidelijk dat je lichaam harder moet werken. Het is moeilijk om hele einden te lopen maar toch maken we een flinke hike met een parkwachter met kalasjnikov. Zouden hier echt zoveel wilde dieren zitten? Of zou de man blij zijn met de extra verdiensten om ons mee op pad te nemen? Hij vertelt ons enthousiast over de rijke biodiversiteit van het gebied en de Ethiopische wolf en hyenna’s die in de bergen leven.

Simienmountains

Ethiopia-camping

Simien-guide

Hyenna aanval op onze tent

S’nachts zetten we onze tent op en koken zelf een niet zo heel erg smaakvolle simpele maaltijd uit blik. Tussen het gras groeit wilde tijm wat een super boost aan het saaie eten zou kunnen geven maar toch durven we het niet aan. Misschien is het wel het giftige broertje en de gidsen zelf kijken ons ook afkeurend aan. Dan begint de avond in het piepkleine tentje. Er is een provisorisch toilet gemaakt en het voelt mij als een kilometer lopen van de tent af. Wanneer ik het midden in de nacht echt niet meer op kan houden en besluit om toch maar op pad te gaan horen we een vreselijk gebrul pal naast de tent. We blijven verstijft liggen en durven niet meer te bewegen in hoop dat het beest niet doorheeft dat wij erin liggen. Er volgt nog een afschikwekkender gegrom en gesnif vlakbij de tent. Zou de parkwachter daarom het enorme geweer meedragen en zou dit een hongerige hyena op zoek naar een hapje zijn? In doodsangst houd ik de hele nacht mijn plas op en vallen we stokstijf van spanning in slaap. S’morgens horen we dat er een soort brullend hert door het kamp heeft gerend. Niet echt bepaald een wolf of hyena dus…

Simien-hiking

Ethiopia-simien

Simien-plants

Hike

Vandaag staat er een wandeling op grote hoogte op het programma door een bizarre natuur.  Vanaf 3500 meter verandert het landschap enorm. Alle planten die je kent uit het tuincentrum groeien hier in het wild maar dan Xl. Soms zijn de cactusplanten meer dan 5 meter hoog. Door de bergen loopt de zeldzame walia ibex samen met de Gelada baboon op een steenworp afstand. Er lopen er tientallen langs en ze zijn totaal niet bang voor ons maar eerder nieuwsgierig.

Simien-animals

Simien-flora

Simien-goat

We eindigen bij een piepklein knal groen hutje waar we onze hike afsluiten met een groot bord vol injera wat het nationale gerecht van Ethiopie is. Wauw wat was dit een mooie hike door een nog fantastischer landschap. We genieten na van de lange wandeling en hobbelen achterin onze jeep de berg weer af terug naar de beschaving.

Ethiopia-simien

Ethiopia-child

Ethiopia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *