Hoe overleef je 40 dagen IJsland met een klein budget.

IJsland staat bekend als extreem mooie maar ook als dure bestemming.  Wij besloten na jaren van uitstellen dat er toch een manier moest zijn om IJsland budget te bereizen.Het was van in de voorbereiding een hele uitdaging om te onderzoeken hoe we van een dure bestemming een budget bestemming konden maken. Uiteindelijk maakten we een roadtrip van 40 dagen en overleefden de trip zonder lege bankrekening. Wel kwamen we terug  met frisse buitenlucht hoofden vol goede herinneringen.

Iceland camping

Als je iets in kunt leveren op luxe dan is dit de manier om IJsland budget te ontdekken:

1: Koop een ferry ticket buiten het hoogseizoen.

Wanneer je wat langer de tijd hebt, reis dan per ferry vanuit Denemarken naar IJsland. Je kan je eigen auto aan boord meenemen en vaart via de Faröer eilanden rechtstreeks naar Seydisfjordur in IJsland.
Houd met het plannen van je reis rekening met de verschillende prijs categorieën en koop je ticket net buiten  het hoogseizoen wat tot 21 augustus loopt. Het land is dan nog heerlijk opgewarmd door de zomer. Wij hadden dagen vol stralende zon en knal blauwe luchten. De reis zelf is een waar avontuur en vergeet vooral niet lekker op het dek in het zonnetje walvissen te spotten. Wij hadden geluk en zagen 4 orka’s vlak langs de boot zwemmen.

Iceland-smiril

2: Slaap in een tent.

Accommodatie in IJsland is vreselijk duur. Een basic hotel kost al snel 150 euro per nacht. Dit was voor ons voor 40 dagen absoluut geen optie. Wij hebben thuis geïnvesteerd in een tent en nieuwe kampeerspullen. Je kan dan kamperen op de meest fantastische locaties met uitzicht op daverende watervallen, bergen met besneeuwde ijstoppen en ziet vanuit je tent misschien wel het noorderlicht.

3: Koop een Camping card.

Met de camping card kan je super voordelig 28 nachten op 44 verschillende campings staan voor 99 euro. Je overnacht dan met zijn allen voor 2,82 euro per nacht. Hou nog wel wat muntjes apart voor de douche en de camping belasting. De Camping card is te koop bij benzinestations, op de ferry, en bij de aangesloten Camping card campings.

Camping-food

4: Kook zelf je eten.

Je kan veel geld besparen door niet uit eten te gaan maar gezellig je eigen culinaire maaltijd te bereiden bij de tent. IJsland heeft  supermarkten in verschillende prijs categorieën. Koop je eten bij de bonus en verwacht hier geen fancy uitgestalde sapjes maar baan je een weg tussen de producten nog verpakt in kartonnen dozen. Met een beetje goed zoeken vind je hier ook Pukka tea en een biologische afdeling vol fijne raw foods en chocolaatjes.

Iceland-camping

Iceland-cooking

5: Koop een hervulbaar drinkflesje.

IJsland heeft het schoonste en puurste drinkwater van de wereld en het ijskoude kraanwater smaakt geweldig. Het warme water heeft soms wel een vreemd zwavel smaakje. Dat komt waarschijnlijk doordat het verwarmd wordt door een van de vele hete bronnen. Drink het water dus ijs en ijskoud en je proeft geen verschil met het flessen water uit de supermarkt.

6: Je eigen auto is je tourbus.

Een huurauto zal flink aantikken in de kosten en met je eigen auto kan je veel van dezelfde wegen rijden die georganiseerde tours afleggen. Als je geen ambitie hebt om het binnenland te doorkruisen dan kom je bijna bij alle highlights. Een ander groot voordeel aan het meenemen van je eigen auto is dat je hem thuis helemaal vol kunt laden met eten en alles wat je anders onderweg koopt.

driving-celand

Iceland-roadtrip

Onze grootste kosten post zat hem in de ferry tickets maar eenmaal in IJsland vielen de kosten alles mee. Mede hierdoor besloten we in een wat rustiger tempo te reizen zodat we echt de tijd konden nemen voor de overweldigende natuur en de kampeer beleving. Overdag gaven we bijna niks uit aan bezienswaardigheden omdat alle highlights zich in de buitenlucht bevinden en dus gratis zijn.

info over de ferry vind je hier : http://www.smyrilline.com/

Krijg je al zin om naar IJsland te gaan ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *