Lalibela: Ondergrondse gangen en uitgehakte kerken.

lalibela

Na een dag door de bergen te hebben gereden bereiken we de pelgrimsstad Lalibela. We dwalen wat door de straten van het dorp en doen wat kleine inkopen voor het vervolg van onze reis. We hadden van tevoren hoge verwachtingen van de religieuze stad Lalibela maar het stadje zelf is merkwaardig genoeg niet erg ontwikkeld, terwijl het al wel vanaf de 16e eeuw reizigers en pelgrims aantrekt. Veel van de huizen bestaan nog steeds uit leem met een dak van stro of golfplaten.

Dit staat in enorm contrast met de 11 monolithische kerken uit de 13e eeuw die Lalibela zo bekend maken. De kerken werden van bovenaf naar beneden in enorme stenen uitgehakt. Nog nooit eerder hebben we zo’n manier van bouwen gezien.

Om de kerk te bereiken dalen we diep in de grond af via tunnels en donkere gangen stelsels uit te komen bij de ingang. We passeren onderweg monniken die opgaan in het zingen van religieuze teksten en vol devotie bidden.

Lalibela-pelgrims

Lalibela-world-Unesco

Lalibela-singing

Wanneer je een kerk betreedt doe je je schoenen uit als teken van respect voor de priester en de kerk. Je maakt hier echt een wandeling door de geschiedenis waarvan de bouwwerken als versteende bewijzen van een machtig rijk overeind zijn blijven bestaan. Binnen is het donker en de priester laat het heilige kruis van Lalibela aan ons zien. Wat een eer om zo dichtbij zo’n belangrijk religieus voorwerp te staan. We lopen met onze sokken over de oude tapijten en voelen al snel iets venijnigs in onze enkels prikken. De tapijten zijn zo muf dat ze bewoond worden door vlooien families die onze benen wel een lekker hapje lijken te vinden. We proberen of het help om je broek in je sokken te stoppen en ondanks dat het er een beetje vreemd uitziet houdt het de vlooien goed op afstand. Nadat we uitgekeken zijn klimmen we weer naar boven en genieten in het dorp van een Ethiopisch kopje koffie.

Lalibela-inside

Lalibela-priest

Lalibela-singing

Helaas hadden wij geen tijd meer, maar mocht je na de kruisvormige Bet Giyorgis kerk nog niet uitgekeken zijn, bezoek dan een van de 11 andere kerken die onderling via ondergrondse tunnels verbonden zijn. Wij bezochten de volgende dag het oude Neakuto Leab klooster wat verscholen ligt in een grot.

Lalibela-church

Lalibela-entrance

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *