Hoe reis je met kinderen door China?

China-met-kinderen

China is een geweldig land om samen met kinderen te ontdekken. Het varieert van hyper moderne steden tot primitieve plattelands dorpjes. Er zijn in China genoeg leuke kinderuitjes te bedenken. Maar om je kinderen op reis gelukkig te houden hoef je zelf echt niet van pretpark naar pretpark te lopen. Kinderen vinden namelijk alles leuk zolang jij het maar spannend voor ze maakt.

Dit proces start al tijdens de voorbereidingen thuis. Vertel voordat je gaat enthousiast over de hongerige reuzenpanda’s, de soldaten van het terracotta leger, en de Chinese muur. Neem je kind altijd serieus en laat ze mee beslissen waar jullie naar toe reizen. Maak je kind deelgenoot in de planning en de route door China en geniet samen van de voorbereidingen.

Transport in China

Je vervoert je door de Chinese steden perfect met het openbaar vervoer in combinatie met een lichte opklapbare buggy. Wil je een actievere vakantie met kleine kinderen, neem dan een ergonomische rugdrager mee voor wandeltochten over ongelijk wegdek. Wij hebben zelf een Tula toddler drager en kunnen er uren mee wandelen.

Kinder spullen

Luiers, baby eten en speelgoed is overal te koop. China is de fabriek van de wereld en maak je dus geen zorgen als je iets vergeet. Alles maar dan ook alles is hier te koop. De  bevolking zelf maakt zich niet zo druk om luiers. Jonge kinderen dragen een broekje met een gat aan de onderkant waardoor ze gewoon in het openbare bloemenperk plassen.

travel-china-kids

Hygiëne / toilet bezoekjes

De openbare toiletten in China zijn volgens mij de smerigste ter wereld. Chinezen zijn blijkbaar vrij schaamteloos als het aankomt op het schoon achterlaten van een wc. Hier zit dan ook meteen een grote uitdaging in wanneer je met kinderen reist. Er zijn veel hurk toiletten en deze hebben als groot voordeel dat je niks aan hoeft te raken. Oefen thuis alvast met gehurkt plassen in een teiltje of til kleine kinderen op boven het hurk toilet. Er is ook bijna nooit wc papier. Neem dus altijd een rolletje mee in je tas of een pakje baby doekjes. Ook kenmerkend aan China is dat je het wc papier niet mag doorspoelen omdat daar de boel van verstopt. Je legt het na je toilet bezoek in een vuilnisemmertje naast de wc. Een van mijn vaste items op reis is dan dus ook  een flesje desinfectie gel. Na een toilet bezoek ontsmet je daar je handen mee. En voordat je gaat eten en iets in je mond stopt doe je dit nog een keer. Niet heel fris dus allemaal, maar China is dit afzien meer dan waard!

Welke ziektes

Een van de eisen of ik een land met een kind zou bereizen is of er geen malaria of denque heerst. In 80 procent van China is geen malaria of dengue. Alleen voor het zuiden van China moet je anti malaria medicijnen in nemen. Ga van te voren naar de GGD en pas je planning aan op veilige te bereizen gebieden.

Scherp eten

Het eten in China wijkt natuurlijk erg af van het eten van thuis. Probeer daarom altijd voor kinderen een mild gerecht te bestellen zonder al te veel sausjes. De menu kaart is vaak alleen in het Chinees geschreven en wil je nou niet per ongeluk hond of slangenvlees aan je kinderen voeren, loop dan de keuken in en wijs daar precies de groenten aan die je bereid wilt hebben. Je kunt de kok dan bijvoorbeeld vragen of hij wat groente kan koken met wat gestoomde witte rijst. Kom je hier niet uit, laat een Engels sprekende Chinees het dan op een briefje voor je schrijven in Chinese tekens. De volgende keer ga je gewapend met dit briefje naar een restaurant en laat het daar lezen. Dan moet het toch goed komen!

Als je de kans op buikgriep wilt verkleinen laat je kind geen rauwe groenten eten die gewassen worden met vaak vies kraanwater. Je kan de welbekende regel onthouden: cook it, peel it, or leave it. Fruit wat al geschild op een bordje ligt kun je ook beter niet eten. Dit is vaak gewassen met kraanwater vol bacterieen. Probeer geen kraan water binnen te krijgen maar drink en spoel je tanden met mineraalwater uit een flesje.

reis-china-kinderen

Chinese hotels

In China zijn er weinig voorzieningen in hotels voor kinderen. Neem zelf een opvouwbaar Deryan kinderbedje mee of boek een kamer met een extra bed. Chinese hotels zijn vaak in een razende vaart uit de grond gestampt door niet zo bekwame bouwvakkers. Hierdoor loop je tegen rare dingen aan zoals geen drempel in de badkamer waardoor het water als een snelstromende rivier in de vloerbedekking van de hotel kamer trekt. Stopcontacten zijn soms ook levensgevaarlijk geplaatst. Wij nemen altijd een rol  tape mee om indien nodig over de stopcontacten te kunnen plakken, zodat je kind er niet meer bij kan komen als het zich afvraagt wat al die draden uit de muur toch voor functie hebben.

Orienteren in de stad

Wanneer je op pad gaat en je hotel verlaat neem dan altijd een visite kaartje van het hotel mee met daarop de hotel naam in het Chinees. Het overgrote deel van de Chinezen spreekt geen engels en het kan anders nog een hele opgave worden om het hotel terug te vinden. Doe ook bij je kind een briefje in zijn zak met je contactgegevens. Een point it boekje vericht ook wonderen verichten in China.

voldoende rust

Zorg vooral in je planning voor voldoende rust voor jezelf en je kind. Chinezen vinden blonde kinderen fantastisch en ze zullen steeds vragen of ze met ze op de foto mogen. Een middag in een park is ideaal om weer even te ontspannen. De meeste Chinese parken zijn voorzien van gymtoestellen voor ouderen maar ook kinderen zullen zich hierop prima kunnen vermaken.

Deze tips schrikken je misschien een beetje af maar als je je goed voorbereidt op ja avontuur. Dan zal je een fantastische reis maken waar je samen nog jaren aan terug kan denken.

Durf jij het aan om als familie op avontuur te gaan in China?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *