Met kinderen naar IJsland, zo blijf je warm.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ondanks dat IJsland ver noordelijk ligt en zelfs de poolcirkel doorkruist is het er lang niet zo koud als je zou denken. Dit heeft alles te maken met de warme golfstroom waar het eiland middenin ligt. Wij overleefde 40 dagen kamperen in een tent zonder ons ellendig te voelen door een paar simpele kleding aanpassingen.

Draag laagjes.

Het geheim van warme kleren zit hem erin dat je het beste laagjes kunt dragen. Je kan dan wat uit doen op warme momenten van de dag. Als je het s’avonds koud hebt dan trek je alles bij elkaar aan en heb je het heerlijk warm.

Als basislaag droegen wij alle drie een wollen onderlaag van Icebreaker. Dit is een T-shirt en legging van super zachte merino wol uit Nieuw-Zeeland. Onder je normale kleding kan je deze laag aandoen en er nog steeds fashionable uitzien. Het isoleert wanneer het koud is en ademt goed wanneer het warm is. Je kan het online vinden en is zelfs te koop in de kleinste kindermaatjes. Als het nog iets kouder is, draag er dan een echte handgemaakte IJslandse lopapeysur trui van wol overheen voor een warme IJslandse winter look. Een fleecetrui is niet zo charming maar zal je zeker ook warm houden.

Omdat het veel regent heb je een broek nodig die je ook weer makkelijk kan drogen. Een spijkerbroek is erg dik en niet heel makkelijk weer droog te krijgen. Daarom nam ik een legging mee met aan de binnenkant een voering van fleece en oe,oe,oe wat is dat lekker.

iceland-ice

Je hebt geen dikke jas vol dons nodig maar wel een dunne waterdichte en winddichte jas met een lekkere grote capuchon waar je je in kan verschuilen tegen de wind. Want geloof me de wind is erg sterk en vooral altijd aanwezig. Ik was dan ook erg blij met mijn halflange diderikson parka die tijdens de reis mijn beste vriend werd. Wij spanden samen tegen het IJslandse klimaat en ik heb het er geen dag koud in gehad.

Ik heb zelf een vreselijke hekel aan stugge en vooral lelijke bergschoenen en heb de hele tocht op mijn vertrouwde sneakers met profiel gelopen. Als het regent is dit wat minder praktisch en zou je geimpregneerde hiking schoenen mee kunnen nemen of een paar simpele laarsen.

Een simpel regenpak van bijvoorbeeld de Hema is goed genoeg om een tijdelijke plensbui mee te verslaan. Gelukkig hebben wij maar 1 dag met aanhoudende regen meegemaakt. Deze dag hebben we benut voor  een hike langs en door verschillende watervallen. De ultieme test voor het goedkope regenpak en bij terugkomts in de tent waren we nog helemaal droog!

Als laatste vergeet ook niet om een muts, sjaal en handschoenen mee te nemen. Maar geen nood overal in IJsland zijn ze te vinden. Zowel van high tech IJslandse merken als Varma en 66 Nord als mooie traditionele handgebreide modellen.

ijsland-kleren

ijsland-ijs

Kinder kleding.

Lilly droeg ook een onderlaag van Icebreaker van merino wol met daar overheen een lekkere warme fleece trui. Op internet vond ik in de sale een regenpakje van 66 North met aan de binnenkant een vaste fleece laag. Dit was het ideale pak omdat ze ermee buiten in het gras kon rollen zonder nat en koud te worden. Neem wel een hele stapel reserve schoenen en kleding mee want het is natuurlijk heel erg verleidelijk om net als jij even niet kijkt in die lekkere diepe plas te stampen.

In IJsland zelf kochten we een lams wollen muts van 66 North voor haar voor extra koude trips op bijvoorbeeld op het water. Als je overdag door de bergen wilt hiken dan is een wollen muts of fleece muts perfect.

Wil je je reis net als ons budget houden? Shop dan online in de zomersale van Zalando naar winter spullen van topmerken met vaak wel 70 procent korting. Het maakt ook uit in welke kleuren je iets koopt. De massa wil bijvoorbeeld zwarte Icebreaker onderkleding terwijl rood of blauw in de sale vaak de helft kost.

kleding-IJsland

Durf jij het nu ook aan om met kinderen naar IJsland te gaan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *