Mostar: Schoonheid vol kogelgaten.

Mostar

Mostar stond niet op de planning tijdens onze Balkan roadtrip, maar vanuit Dubrovnik besloten we door Bosnië terug naar huis te rijden. We vonden na wat rondvragen een geschikt appartement met uitzicht over de stad maar ook op deels vergane gebouwen die als skeletten in de stad overeind zijn blijven staan na de vreselijke Balkan oorlog. Iedereen kent vast de beelden van de oude brug van Mostar die tijdens de oorlog gebombardeerd werd en met een doffe klap in de Neretva rivier verdween. Gelukkig heeft Mostar een deel van zijn oorlogsverleden van zich af weten te schudden en word er hard gewerkt aan de wederopbouw van de stad.

S’morgens worden we gewekt door koran verzen die vanuit de minaret door ons open raam klinken. We gaan op pad gewapend met de buggy, en een kaart waar ik al driftig aantekeningen op heb gemaakt. Onderweg ontmoeten we niks anders dan zeer vriendelijke mensen die ons begroeten en verwelkomen.

Al je van plan bent om naar Mostar te gaan mis dan zeker deze highlights niet:

Bekijk de schildpadden in de tuin van het Biscevica huis.

Onze eerste stop is het Turkse Biscevica huis uit 1635. Door de tuin van het Turkse huis lopen meer dan tien tevreden schildpadden. We bekijken ze van dichtbij en doen dan onze schoenen uit om het Turkse huis te bekijken. Hier zie je een bonte mix van over elkaar gedrapeerde gebloemde tapijten. De laatste kamer is een groot overdekt balkon dat over de Neretva rivier hangt. Vanaf de banken heb je prachtig uitzicht over de groene rivier en de stad.

Mostar-turtle

Mostar-

Drink Bosnische koffie met zoete baklava.

Middag dipje? Neem dan een super sterk kopje Bosnische koffie. De koffie word in een koperen kannetje op het fornuis verwarmd. Het is dan de bedoeling dat je zelf de koffie in je kopje giet. Drink wel met hele kleine slokjes want op de bodem van de koffie ligt een dikke laag prut. Gegarandeerd voor een enorme energie boost en heel veel prut tussen je voortanden. (iets minder charming!)

Bosnia-coffee

Bezoek het Kajtazova Kuca huis.

Het Kajtazova Kuca huis is een privé huis met een mooie ommuurde binnenplaats. De binnenplaats gaf beschutting aan de rijke moslim families. Ze leefden er in alle rust zonder bekeken te worden door mensen op straat. De bewoonster neemt ons mee naar binnen en laat ons vol trots de oriëntaalse kamers vol tapijten, borduurwerk en oosterse huisraad zien. Dit is een van de best bewaarde Ottomaanse huizen en het huis wordt dan ook door Unesco beschermd. We sluiten samen de rondleiding af met een glaasje rozen water en lopen daarna terug richting het oude centrum.

Mostar-Kajtaz 

Kajtaz-house

Uitzicht vanaf de Koski Mehmed Pasha Moskee tuin.

Vanuit de tuin van de Koski Mehmed Pasha Moskee heb je een mooi uitzicht op de oude brug. Net als wij aan komen lopen staat er bovenop de brug een jongen klaar om eraf te springen. Het is een sprong van 24 meter naar beneden in het ijskoude, snelstromende water. Mij niet gezien! Maar mocht je zelf zo’n sprong overwegen dan kan je een kleine cursus volgen bij de Mostar Diving Club voor 25 euro. Ze leren je waar de rivier diep genoeg is en plukken je uit het water in het geval dat je verkeerd in het water land..

Mostarbridge

Winkel op de oude Kujundziluk bazaar.

Net over de brug vind je de oude bazaar. Verwacht hier naast de mooie oosterse theesets en specerijenmolens ook bakjes vol oude kogels en onklare granaten. Zelf vind ik een Bosnische koffiemolen en besluit deze mee te nemen. Lilly gaat voor een felgekleurde houten blokfluit en fluit ermee nog uren keihard in onze oren vanuit de rug drager.

Mostar-market

Ontspan bij het Blagaj Tekija derwisj huis.

15 kilometer zuidelijker vanuit Mostar ligt het Blagaj Tekija huis. Hier geniet je van de verkoeling van de rivier of een glaasje ijskoude limonade. Als je achter de restaurantjes doorsteekt kom je aan het begin van het wandelpad vanwaar je een mooi uitzicht hebt op het oude derwisj huis.

Bosnia-Blagaj

Beklim de Karadjoz beg minaret.

Deze moskee vind je net iets buiten het stadscentrum maar wel op loopafstand. De moskee ligt middenin een oud Arabisch kerkhof. Je kan hier de minaret beklimmen voor een wijds uitzicht over de stad. Let wel op dat de balustrade bovenop de minaret niet hoger komt dan je knieën en alleen een persoon tegelijk de minaret kan beklimmen. Niet echt iets voor mensen met hoogtevrees dus, maar wauw wat een uitzicht.

karadjozberg

karadjozberg-view

Hoe kom je er: Mostar ligt op 2,5 uur rijden vanuit Sarajevo en 3,5 uur vanuit het Kroatische Split en Dubrovnik. Een hotel kost je ongeveer 10 euro voor een nacht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *