Wat je niet mag missen in Samarkand.

In een oude groene Lada rijden we door Samarkand. De chauffeur slalomt langs mensen en ezeltjes die karren voorttrekken, terwijl wij met z’n vieren op Perzische kleedjes in de Lada zitten en het straatgevoel aan ons voorbij laten glijden.

De Sha i zinda tombes.

We rijden naar de Sha i zinda. Wat is dit een fantastisch complex. Het  bestaat uit nauwe middeleeuwse turquoise betegelde straten met elf mausoleums erin. We lopen de trappen op en gaan door de enorme poort naar binnen. De  kleuren en patronen zijn prachtig. Hele gezinnen met kinderen lopen langs de tombes en bidden bij verschillende rustplaatsen.

Uzbekistan-sha-i-zinda-

Uzbekistan-tombes

Uzbekistan-sha-i-zinda

Uzbekistan-Shahizinda

De Bibi Khanum moskee.

De taxi brengt ons verder en dit keer naar de achterkant van de Bibi Khanum moskee die veel mooier is dan de voorkant. Via oude steegjes, waar vintage auto’s doorheen rijden en studenten met korte rokjes lopen naast vrouwen in traditionele kleren, bereiken we de enorme toegangspoort. Voor het immense gebouw staat een reusachtige marmeren Koran standaard. Als je onder het standaard doorkruipt ben je in je leven verzekerd van heel veel kinderen. Natuurlijk moet ik dit even proberen en wie weet wat mij nu in de toekomst te wachten staat. We lopen de vervallen moskee binnen. Hoog boven ons zie je de scheuren en kieren in de koepel zitten en in de muren lopen grote barsten. Stenen liggen als neergestorte rotsblokken voor de ingang. Terwijl we omhoog kijken en ons verwonderen over het immense bouwwerk valt er een klein steentje naar beneden en landt op mijn hoofd… au. Tijd dus om weer snel naar buiten te gaan.

Uzbekistan

Bibikanoum

Uzbekistan-mosk-ceiling

De Central bazaar.

Het wordt tijd voor een lunch en we lopen terug naar onze groene Lada om vervolgens naar de lokale markt te rijden. Op de grote bazaar is het enorm druk. Er lopen Russen, Tadzjieken en Oezbeken die er hun boodschappen doen . In het overdekte gedeelte worden groenten, vers fruit en specerijen verkocht. Broden worden aangeboden op karretjes waarvan de onderstellen van kinderwagens lijken te komen. Mensen begroeten ons hartelijk en houden als ze met ons praten hun hand op hun hart. We verzamelen een heerlijke lunch en eten hem buiten op straat op terwijl we genieten van de bedrijvigheid van de markt.

Samarkand-market

Uzebek-sweets

Samarkand-markets

samarkand-woman

De Registan.

Onze laatste stop is bij de Registan. De drie grote gebouwen (Koranscholen) zijn één van de oudst bewaard gebleven medresse’s van de wereld. Bij een van de medresse’s zijn de bogen van het portaal versierd met voorstellingen van brullende tijgers die op herten jagen en de zon met een mensengezicht. Het is verbazingwekkend hoe het complex een eenheid lijkt te vormen, terwijl er tussen de bouw van de eerste en de laatste medresse’s een periode van ruim tweehonderd jaar zit.

Dan komt er een politie man naar ons toe en vraagt of we de minaret willen beklimmen. We lopen met hem mee en met een sleutel opent hij een oud ijzeren hek wat naar de ingang van de minaret leidt. Het pad loopt langs ingestorte bogen en aangezien ik hoogtevrees heb aarzel ik even of het wel zo’n verstandig idee is om helemaal naar boven te klauteren. De agent ziet dit en grijpt mijn hand en ik word omhoog getrokken, over de smalle wenteltrap, langs half ingestorte bogen, en vreselijk nauwe trappetjes. Uiteindelijk kom je uit bij een gat boven in de minaret en hebt een levensgevaarlijk maar geweldig uitzicht over de stad.

uzbekistan-samarkand

Samarkand-Uzbekistan

Samarkand

Hoe kom je in Samarkand: Neem de trein of een taxi om je lokaal in Oezbekistan te vervoeren. Wij namen de trein vanuit Tashkent naar Samarkand. Er rijden hele luxe treinen tussen beide steden.

Vervoer in de stad: In Samarkand rijden veel antieke taxi’s en met gemak houd je er een aan. Maak van te voren een vaste prijs afspraak voor een ritje, of huur de taxi voor de hele dag.

Samarkand-taxi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *