Waarom Roemenie niet op je bucketlist mag ontbreken.

Roemenië ligt verscholen aan het randje van Europa en wordt door veel reizigers helaas over het hoofd gezien. Wij reden met onze volgeladen super degelijke stationwagon vanuit Nederland via Boedapest naar het noorden van Roemenië. Van tevoren werden we door vrienden en familie gewaarschuwd voor straathonden, zigeuners en autodieven.

Het land heeft ons zeker positief verrast. Hier reis je door het laatste stukje Europa waar de bevolking nog op dezelfde manier leeft als bij ons in de middeleeuwen. Je kunt je hart ophalen aan de overweldigende cultuur, maar er zijn ook eindeloze mogelijkheden voor trekkings en hikes door de wilde natuur. Gooi vooral alle vooroordelen over boord en ontdek zelf dat Roemenië heel veel te bieden heeft.

Hieronder onze favoriete highlights:

1. Barsana Monastery

Een religieus complex volledig gemaakt van hout en beschermd door Unesco. Het is een belangrijk pelgrimsoord en trekt daardoor veel religieuze bezoekers aan. Het complex wordt bewoond door 16 nonnen. We wandelen van complex naar complex en zien de nonnen wilde kruiden en vlierbessen bloesem plukken. Waarschijnlijk verwerken ze de bloemen later tot een zoete limonade siroop.

Barsana-Romania

2. Het traditionele Maramures.

Dit is mijn favoriete stukje Roemenië. De mensen in de regio Maramures leven nog precies zoals onze voorouders dat in de middeleeuwen deden. Ze zijn afhankelijk van het land en verbouwen zelf hun eigen eten. Daarnaast zijn ze meesters in het wildplukken en verzamelen in de bossen paddenstoelen en wilde kruiden. Op zondagen steken ze zich in de mooiste klederdrachten en volgt er een ware religieuze modeshow. Traditionele hoofdoekjes en bloemen rokjes worden afgewisseld met moderne glimmende lak pumps.

Maramures-romania

Maramures

3. Sapanta Merry Cemetery

Het vrolijke kerkhof is een one of a kind kerkhof in het noorden van Roemenië. De zeer gedreven houtbewerker Dumitru Pop heeft voor alle dorpsbewoners gepersonaliseerde houten grafstenen gemaakt. Op elk houtsnijwerk staat een kort gedichtje over het leven van de overlede samen met een speciale voorstelling uit zijn leven. Het valt op dat de vrouwen vaak stereotiep achter het fornuis afgebeeld worden en mannen een fles drank in hun hand houden. Het is hier wel iets toeristischer dan in de rest van Roemenië maar waar vind je dan ook zo’n geweldig kerkhof?

Sanpata-cemetery

4. Perfecte hikes door wilde bloemenvelden.

De natuur in Roemenië is ongerept en de uitgestrekte velden staan vol met wilde bloemen. De boeren gebruiken geen pesticide en daardoor zie je hier nog een onaangetaste oer natuur. Je kan schitterende hikes maken door de valleien van Maramures en van dorp naar dorp lopen. Of voor meer challenge gaan en de bergen van de Karpaten beklimmen. Pas wel op voor wilde beren en maak flink veel geluid want Roemenië heeft een enorme  beren populatie.

Roemenie-bloemen

Romania-hiking

5. Test je auto op de Transfagarasan.

De Transfagarasan is door Top Gear uitgeroepen tot de mooiste weg van de wereld. Oorspronkelijk is de weg gebouwd als vluchtroute in de oorlog en nu kan je de zeer spectaculaire kronkelende weg met je eigen auto volgen dwars door de hoge bergen. We werden onderweg gepasseerd door stoere overlanders in uitgebalanceerde jeeps en brullende motoren. Zelfs wij bereikten de top in onze stationwagon maar dit ging wel gepaard met samengeknepen billen en af en toe een gil. Maar als je onderweg naar buiten durft te kijken zie je de meest geweldige uitzichten en ook een groot gebrek aan vangrails en duizelingwekkende randjes…brrr

Romania-roads

transfagarasan

6. Vriendelijke bevolking

Een ere plaats verdienen zeker de mensen. Wij maakten niks anders mee dan zeer vriendelijke en behulpzame mensen die vanuit het niks koekjes kwamen brengen tijdens hikes of ons in huis uitnodigden voor een kopje thee. De grotere steden met een minder vriendelijke reputatie zoals Bucharest en Brasov lieten we links liggen. Onze route ging dwars door het platteland.

Romania-travel

7. De kloosters van Bucovina.

Bucovina is het religieuze hart van Roemenië. De mooiste aan de buitenkant beschilderde middeleeuwse kloosters liggen versnipperd in het bosrijke berglandschap. De kloosters hebben elk een eigen dominante kleur en zijn zowel binnen als buiten beschilderd met levendige fresco’s. Deze streek hoorde een lange tijd bij Moldavië en dit zie je goed terug in de lokale bouwstijlen. De huizen zijn hier beslagen met glimmende blikken daken.

Klooster-Roemenie

Voronet-Romania

8. Dwaal door de Saxon dorpen.

Reis door het hart van Transylvania en beklim een van de 150 gefortificeerde kerken. Je kan hier dagen dwalen over het platteland en onderweg zie je houtskool stokers, herders, en kaasmakers. Ga vooral van de gebaande paden en bewandel de kleine schapen paadjes zodat je een echt beeld krijgt van het lokale leven.

Romania-Viscri

9. De levendige zigeuner cultuur

In Roemenië leeft nog steeds een grote zigeuner gemeenschap. Wij hebben meegedaan aan een uitwisselingsproject tussen reizigers en zigeuners en we sliepen bij de zeer gerespecteerde Gabor familie. Hier werd voor ons gekookt en s ‘avonds gingen de voetjes van de vloer en werd er gedanst op de exotische klanken van de traditionele zigeuner muziek. Het afscheid was dan ook zwaar en Lilly kreeg wel een heel speciaal cadeau….. een levend kuiken! Want ondanks dat de zigeuners weinig hebben was het kleine blonde meisje in hun hart gesloten en verdiende ze wel iets heel erg speciaals. We reisden na ons zigeuner bezoek nog tien dagen verder met een kip op de achterbank en een zeer gelukkige peuter.

Romania-Gypsy

Folklore-Roemenie

10. Het Apuseni gebergte.

Hike door het unieke en adembenemende Apuseni natuurgebied en ga op ondergronds avontuur in een van de vele grotten. Wij maakten de duizelingwekkende afdaling naar de oude ijsgrot van Scarisoara. Ontdek ook de ondergrondse rivieren, watervallen en de Bear cave met daarin prehistorische skeletten.

Romania-cave

Romania-ariseni

Scarisoara-cave

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *