Sarajevo: Opkomende bestemming in de Balkan.

sarajevo-streets

Via de groene bossen van Bosnië rijden we vanuit Mostar de buitenwijken van Sarajevo binnen. Onderweg passeren we deprimerende sovjet flats vol kogelgaten en kraters. Sommige gebouwen zijn onbewoond, terwijl uit andere een waslijntje met kleding te drogen hangt. De stad heeft ondanks zijn alom aanwezige littekens uit de Balkan oorlog een verrassende relaxte sfeer. De liefde voor lekker eten en genieten van het dagelijks leven overheerst hier nu weer.

Bašcaršija souk.

Het centrale deel van de stad Bašcaršija wordt gevormd door Turks uitziende straten met eettentjes en kleine winkeltjes vol glinsterend ambachtswaar. Dit is nog het soort souk waar je rustig door heen kunt lopen zonder lastig gevallen te worden door opdringerige verkopers. Op een terrasje eten we als lunch brood met cevapcici worstjes met als afsluiter een sterke kop Bosnische koffie. Vanaf het terras heb je een fantastisch uitzicht op het straatbeeld van Sarajevo. We zien meisjes met hoofddoek en sneakers, Arabisch uitziende meiden met wit geblondeerd haar en oude mannetjes in leren jas en bolhoed.

Sarajevo

bosnian-coffee

P5316749

Vriendelijke bevolking.

We kunnen geen grip op de stad krijgen en dwalen door de straten. Vandaag hebben we geen lijstje gemaakt met bezienswaardigheden maar dompelen ons onder in de sfeer van de stad.

Op straat worden we veel aangesproken en Lilly krijgt alle aandacht. Oma’s hangen uit het raam en zwaaien naar haar. De bevolking van Sarajevo doet denken aan de mensen uit Cambodja die we jaren geleden ontmoeten. Na jaren van angst en oorlog rechten ze hun hoofd, vertellen met tranen in hun ogen over hun leven en kijken met opgeheven hoofd naar de toekomst.

Ondanks dat de stad tijdens de oorlog kapot geschoten werd bleef de ziel van Sarajevo overeind en voel je je er nu weer zeer welkom door zijn warme bewoners.

 

Sarajevo-mosk

Morica Han

Sarjevo-people

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *