Seljavallalaug: IJslands verborgen hot pool.

iceland-Seljavallalaug

Omringd zijn door dramatisch groene bergen en ondertussen heerlijk genieten van het warme water van het Seljavallalaug zwembad. Dat zagen wij natuurlijk wel zitten.

Maar van al dit moois kan je niet zomaar genieten. Om bij het oude zwembad te komen moet je een avontuurlijke hike maken door en langs de rivier. De hot pool is de ultieme beloning van je hike en zal je ijskoude voeten weer opwarmen.

Maar hoe kom je er? Op internet vonden we wat kryptische aanwijzingen naar het begin punt van de hike. Onze zoektocht startte dan ook op een gravel road vol gaten. We zagen werkelijk nergens ook maar enig teken van de hot pool. De auto begon te sputteren en was het duidelijk niet eens met het wegdek waar hij overheen moest rijden. Uit vrees voor een lekke band besloten we dat we dat het beter was om om te draaien. Maar net voordat we het opgaven zagen we in de verte de parkeerplaats aan het begin van de hike.

Wil ook een keer in de Seljavallalaug hotpool zwemmen? Rij dan meteen naar de parkeerplaats via dit gps navigaat: 63°33’32.1″N 19°37’20.2″W

Seljavallalaug-cold-river

De hike zelf is geweldig en je volgt de loop van een woeste rivier. Aan het begin van de tocht moesten we een kleinere rivier door kruisen. Het water was werkelijk ijs en ijs koud. Bob probeerde via stenen de overkant te bereiken. Terwijl ik met Lilly op mijn rug voor de makkelijkere maar wel natte weg koos.

Seljavallalaug-path

Hierna volg je een smal pad door het gras en aan je rechterkant zie je nu de rivier stromen. De hike zelf voert je door een zeer filmisch langschap. Het doet erg denken aan een filmset van de Lord of the rings. Nu buigt het pad naar links af en hoog boven je zie je de meest bizarre rotsformaties. Het laatste stukje loop je langs een wild stromende rivier en dan verwijnt het pad helemaal. Vanaf hier kan je het oude Seljavallalaug zwembad zien liggen.

Seljavallalaug-mountains

Seljavallalaug-basalt

Het zwembad is in 1923 gebouwd en is 25 meter land en 10 meter breed. Het leuke aan deze verborgen plek is dat je hier helemaal alleen kunt zwemmen. Maar een handje vol mensen weten hoe ze het zwembad kunnen vinden. Terwijl de drukke ringroad vlak langs het zwembad loopt. De bodem van het zwembad is niet gelijk en met je voeten voel je dat de vloer uit verschillende grote stenen bestaat. Via metalen buisjes en bergstroompjes loopt het warme water in het bad. De temperatuur is dan ook heel erg plaatselijk warm en als je een meter naar rechts zwemt kan het plotseling ijs koud worden. Zoek dus een warm stukje water en blijf daar vooral lekker lang dobberen.

Seljavallalaug-hotpool

Seljavallalaug-iceland-copy

Seljavallalaug

Het is wel erg Diehard om je weer om te kleden in de vrieskou en echt fris voel je je naderhand ook niet. Maar wie heeft er nou is zo’n geweldig omgeving gezwommen? Doen dus!!

Seljavallalaug-river

Zou jij in dit oude zwembadje durven zwemmen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *