Sprookjes bestaan echt in Maramures.

Maramures-countryside

Maramures is een afgelegen gebied in het uiterste noorden van Roemeniƫ. Wij bezochten Maramures met de auto vanuit Nederland. Je kunt je hier niet voorstellen dat je nog in Europa bent! Met een beetje fantasie waan je je hier even in een gebroeders Grimm sprookje.

Zelf voorzienend leven

De bevolking zorgt hier voor elkaar en leeft zelfstandig. Je ziet overal moestuinen en de mensen plukken wilde kruiden en paddenstoelen als aanvulling op de zelf geteelde groenten uit de moestuin.

P6025532

P6025521

Roodkapjes op hoge hakken

Ga op een zondag zeker naar een van traditionele houten kerken waar de gelovigen in hun mooiste kleding de dienst komen bezoeken. De vrouwen dragen hun traditionele klederdracht met geborduurde blousjes en bijpassende gebloemde hoofddoekjes. Alles gaat hier al jaren hetzelfde alleen hebben de jonge meisjes de traditionele schoenen verruild voor lak pumps met net kousen. De kerkdienst duurt 2 uur maar veel gelovigen lopen in en uit en volgen soms alleen de laatste tien minuten van de dienst.

P6014801

P6014911

Maramures-roadtrip

Houthakkers

Waar je ook kijkt overal zie je de uitgestrekte grasvelden vol wilde bloemen omzoomd door een dichte bosrand waar nog steeds een grote populatie wilde beren leeft. Met al die bossen is hout is dan ook het basismateriaal waarmee in Maramures gebouwd wordt. Zowel de kerken als huizen zijn vaak helemaal opgebouwd zonder gebruik van stenen en spijkers. Voor het huis bevindt zich een indrukwekkende uitgesneden poort waarmee de bewoners elkaars onderlinge vakmanschap tonen.

Maramures-woodwork

Paard en wagen

Om de winter maanden door te komen is er erg veel hooi nodig om het vee in de koude maanden mee te voeren. Het paard en wagen is nog steeds het hoofd vervoersmiddel en je moet niet gek opkijken als je een stoet paardenkarren vol hooi op de hoofdweg moet passeren.

P6025608

Winter monsters

Bekijk in het Ethnographic museum in Sighet de festival kleding die tijdens de winter festivals gebruikt wordt. De bewoners van Maramures dansen dan als de meest afschrikwekkende monsters door de straten om het kwade van het afgelopen jaar te verjagen. Wel een beetje spooky voor kinderen!

Maramures-festival

Kaasmakers

Er is niks leuker dan met de auto doelloos door de heuvels van Maramures te dwalen. Onderweg zien we kaasmakers aan het werk en worden we vriendelijk gewenkt om het proces te volgen en een hapje te proeven.

P6025566

Wasmachines zonder stroom

In het dorpje Sarbi vind je een ingenieus systeem dat de rivier door een reeks houten wasvaten leidt. Dit zijn de gemeenschaps wasmachines waarin de kleding en vloerkleden grondig gereinigd kunnen worden. Het is een sociale aangelegenheid waarbij tijdens het wassen bij gekletst wordt onder het genot van een glaasje pruimenwijn.

Maramures-Sarbi

Maar wel ……vreselijk slechte wegen.

Maramures is door National Geographic uitgeroepen tot een van de mooiste bestemmingen voor 2015. Ik kan iedereen alleen maar heel erg aanraden om het fantastische landschap met zijn vriendelijke bevolking ook te ontdekken. Het gebied is niet voor niks zo authentiek gebleven. Dit heeft vast ook te maken met de vreselijk slechte wegen. Houd er dus rekening mee dat het uren duurt om je te verplaatsen en je heel wat potholes moet ontwijken onderweg……

P6035995

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *