Verblijf op een onbewoond eiland bij de Kuna indianen.

Panama-bountyisland

Vanuit Panama City vlieg je in een half uur over de ondoordringbare jungle naar de afgelegen paradijselijke San Blas archipel. Wil je genieten van 357 onbewoonde bounty eilandjes met spierwitte stranden en wuivende palmbomen? Zonder dat je jezelf  een weg hoeft te banen door hordes toeristen en langs lelijke all-inclusive hotels. Dan is dit de perfecte bestemming voor jou!

Panama-Plane

Panama-island-strip

airplane-jungle

Spannende landingsbaan.

Na een korte vlucht landt ons vliegtuig met een doffe klap op de grond, waarna met alle macht geremd moet worden. De landingsbaan die overigens nog het meeste weg heeft van een verlaten weg uit een zombiefilm is wel erg zuinig aangelegd en stopt een meter voor de kolkende zee.

Wij reizen dit keer zonder plan en hebben van te voren geen verblijfplaats besproken. Dit is de meest budget vriendelijke manier om de eilanden te verkennen, maar het is ook wel een beetje spannend. Nadat het vliegtuig weer vertrokken is springen onze mede reizigers in bootjes en verdwijnen als puntjes aan de horizon. Daar staan we dan,.. voor ons de zee en achter ons de onbereisbare jungle.

Net als we even beginnen te twijfelen of het wel zo verstandig was om op de bonnefooi naar de eilanden te reizen, verschijnt er vanuit het niets een bootje met daarin een vriendelijke Kuna indiaan. Hij biedt ons aan om mee te gaan naar zijn dorp waar hij een hut voor ons te huur heeft.

panama-beach

San-blas

San-blas-beach

Slapen bij de Kuna indianen.

Met onze koffers aan boord van zijn blauwe bootje dobberden we richting het Kuna dorp. We slapen in een primitieve hut met zand op de vloer en een badkamertje waar je jezelf met een emmer kan wassen. Niet echt luxe dus, maar hier tegenover staat dat we midden in de Kuna gemeenschap mogen logeren en we 2 keer per dag met een bootje naar waanzinnige onbewoonde eilanden gebracht zullen worden.

De San Blas eilanden zijn nog niet ontdekt door het massa toerisme en worden volledig bestuurd door de lokale indianen gemeenschap. De Kuna indianen zijn de trotse bewoners die hun eigen wetten, normen en waarden bepalen. Hierdoor is hun oude cultuur goed bewaard gebleven en totaal verschillend van de traditionele Panamese cultuur. De meerderheid van de 357 eilanden in de archipel zijn onbewoond, maar op sommige eilanden die met kokospalmen begroeid zijn woont een familie. Zij verzorgen de palmen en oogsten de kokosnoten. De kokosnoot is naast de dollar dan ook een wettig betaalmiddel in de Kuna gemeenschap.

San blas-village

Kuna

Panama-kuna

Village

Ons eigen privé eiland.

De volgende morgen worden we in hetzelfde bootje naar ons eigen privé eiland gebracht. Onderweg zwemmen er vier dolfijnen met ons mee. Ze zijn nieuwsgierig en lijken te willen spelen.

Op het onbewoonde eiland met kristal witte stranden, snorkelen we in het heldere blauwe water en zien de meest exotische vissen, koraal en oranje zeesterren op de bodem. Hoog boven in de toppen van de palmen zitten wilde pelikanen. Ze zoeken gespannen in heldere water naar vis en plonsen tijden hun duikvluchten vlak naast ons neer. S ‘middags openen we het lunchpakketje wat door de Kuna voor ons gemaakt is en smullen van de verse vis met rijst. We leven buiten elke perceptie van tijd en staren in de verte naar de andere piepkleine eilandjes van de archipel. Helaas komt aan deze dag met het volmaakte Robinson gevoel weer een einde wanneer we het bootje in de verte weer op ons af zien komen.

bounty island

Sanblas-beach

panama-pelicanjpg1

sanblas-sand

sanblas-coral

Leven zonder televisie.

Het dorp is in rep en roer want vandaag is het een nationale feestdag en daarvoor verwisselen de Kuna indianen graag hun traditionelen kleding om voor het nationale Panamese kostuum. Onder de klanken van muziek loopt een lange stoet mensen in kleurrijke kleding over het eiland. De dorps oudste draagt trots de Panamese vlag. Kinderen komen nieuwsgierig naar ons kijken en proberen een praatje met ons te maken. Ze leven in een wereld zonder luxe en koesteren de spaarzame bezittingen die ze hebben. Dit is een van de weinige plekken op de wereld waar we geen televisie zien. S ‘avonds is iedereen buiten en in groepjes wordt er druk gepraat en gediscussieerd. Tot diep in de avond speelt het dorp volleybal met elkaar, net zo lang tot het te donker wordt om de bal te zien. Er wordt afscheid genomen. Ook wij besluiten ook om naar bed te gaan, want morgen zullen we weer terug vliegen naar het vaste land van Panama.

Sanblas-kids

Sanblas-indians

kuna-island-kids

Sanblas-night

Ben je in de buurt van de San Blas eilanden en wil je ook een paar dagen leven als een echte Robinson?

Een binnenlandse vlucht boek je via AirPanama.

Er zijn dagelijkse vluchten naar de eilanden, Achutupa (ACU), Corazon de Jesus (CZJ), EL Porvenir (PVE), Malatupo (MPP), Ogobsucum (OGM), Playon Chico (PYC) and Puerto Obaldia (PEU)
De meeste vluchten worden uitgevoerd in een klein vliegtuigje dat niet meer dan 20 mensen kan vervoeren. Wil je voorkomen dat de vlucht vol is, boek dan zeker van tevoren via het internet. Je betaalt ongeveer 50 euro voor de vlucht die wij maakten naar EL Porvenir.

De San Blas eilanden zijn een perfecte bestemming met kids! Kinderen zullen genieten van de tropische vissen en het geweldig vinden om even als een mini indiaan te leven. Wil je niet op de bonnefooi reizen boek dan van tevoren via een lokale reisorganisatie een tour naar deze fantastische eilandengroep.

san blas map

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *