Xiahe: Klein Tibet midden in China

Het Labrang klooster is het belangrijkste Tibetaanse klooster buiten Tibet en wordt bewoond door monniken van de Tibetaanse Geelkaporde.

Wij reizen met de nachttrein naar Lanzhou en nemen daar de bus voor een 5 uur durende rit over hobbelige berg wegen naar het afgelegen Xiahe. De bus klimt geleidelijk naar steeds grotere hoogtes en onderweg zien we uitgestrekte graslanden en moslimdorpjes. We zitten op 2940 meter hoogte als we aankomen in een uithoek van het Tibetaanse plateau en het Labrang klooster zien staan. Het klooster is 1790 gesticht door een monnik en gebouwd in typische Tibetaanse stijl. Het bestaat uit 6 gebouwen vol oude geschriften, achttien boeddhatempels, kantoren, en honderden onderkomens voor de monniken. De verschillende gebouwen zijn verbonden door een ingewikkeld netwerk van stegen waar je eindeloos doorheen kan dwalen.

Xiahe-Labrang

panama3

Xiahe-tibetan

Het mystieke Labrang klooster.

We krijgen een rondleiding tot diep in het klooster en horen meditatieve klanken op monotone wijze. De monniken dragen mantels waarvan sommige veel rug plooien hebben en brede schouders. Het is donker binnen, de sfeer mystiek en hoe dieper we de ruimte binnen gaan hoe geheimzinniger het aanvoelt. We mogen niet verder lopen. Het hart van het klooster is helaas verboden voor niet boeddhisten. Als we weer naar buiten gaan, komen de geelkapmonniken even een luchtje scheppen na een lange dienst. Wauw wat een fantastische plek is dit. Xiahe ademt een sfeer van ultieme devotie en toewijding.

Labrang-monks

Labrang-Xiahe

xiahe-pelgrims

Xiahe-youngmonks

Normade fashion.

De rond reizende nomaden die het klooster al wandelend aandoen dragen dikke jassen met mouwen die bijna de grond raken. De jas is gelijk ook hun deken als ze onderweg in de grasvelden overnachten. De mannen dragen grote dolken met mooie versieringen van edel stenen en smeedwerk erop. De messen hangen aan een riem om hun middel. Het ziet er best griezelig uit en het weerhoud mij eerst om contact te maken. Maar de mannen blijken erg vriendelijk. Ze willen graag op de foto en poseren met grote trots.

De vrouwen dragen naast zwart ook kleurige, grote sieraden, een muntenriem en fel gekleurde sjaals tegen de kou over hun hoofd en neus. Door de kou en de hoogte zijn hun gezichten rood en verweerd. Je merkt als je buiten loopt ook goed dat je jezelf op grote hoogte bevindt. De gure wind blaast hard door de straten en het zand schuurt langs je gezicht. Het effect van de zon voel je sneller op je gezicht en we besluiten om ons ook maar zoveel mogelijk te bedekken tegen de harde elementen.

tibetan-clothes

Xiahe-China

xiahe-clothes

Devote pelgrimstocht.

Pelgrims maken intensief gebruik van de vele gebedsmolens, die langs een drie kilometer lange route rondom het klooster complex liggen. Voor de grotendeels ongeletterde Tibetanen is een draai aan zo’n molen de manier om te bidden. Oude kromme vrouwtjes lopen in een flinke pas en laten elk geschrift in de molens draaien.De pelgims tocht is een toch van einden lopen en flink afzien.We zien pelgrims die na elke stap gaan liggen en bidden. Er zijn pelgrims die zo naar Xiahe lopen. Ze moeten telkens hun lichaamslengte vooruit lopen dan gaan liggen, weer gaan staan hun handen omhoog steken, een stap zetten en dan weer gaan liggen. Ze dragen bescherming aan hun handen en knieën gemaakt van stukjes auto band. Op de markt zijn speciale pelgrims schoenen te koop voor de lange tocht weer naar huis. De zolen zijn beslagen met tientallen spijkertjes voor meer grip in de bergen.

Labrang-monks2

prayer-wheel

MG_18571-1

xiahe-pelgrimage

Mocht je ooit de kans krijgen om naar China te gaan. Ga dan zeker naar dit deel van het land, zodat je met je eigen ogen het oude Labrang klooster kan bekijken.

Adres: De transport mogelijkheden naar Xiahe zijn beperkt en het beste kan je de bus nemen vanuit de stad Lanzhou. Er rijden 5 bussen per dag en de eerste vertrekt om half acht. De totale rit duurt 5 uur en onderweg kan je genieten van de zeer afwisselende berglandschappen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *